♱ Au nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea ? ☦ (I 𝕮𝖔𝖗𝖎𝖓𝖙𝖊𝖓𝖎 6; 2)

♱ Au nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea ? ☦ (I 𝕮𝖔𝖗𝖎𝖓𝖙𝖊𝖓𝖎 6; 2)
† Prin sfinţii care sunt pe pământul Lui minunată a făcut Domnul toată voia întru ei. † (𝕻𝖘𝖆𝖑𝖒𝖎 15; 3)

Sfânta Mironosiță Veronica


Sfânta mironosiță Veronica este femeia pe care Domnul nostru Iisus Hristos a vindecat-o de curgerea sângelui. Mai târziu, tot Veronica a fost cea care a șters chipul îndurerat al Mântuitorului cu o mahramă, în drumul Crucii spre Golgota. Chipul Domnului s-a întipărit pe mahrama sfintei.
Sfânta Veronica s-a născut în localitatea Banias (Paneas), cunoscută și sub denumirea de "Cezareea lui Filip", undeva la poalele Muntelui Hermon, în partea nordică a Țării Sfinte. Localitatea natală a sfintei era capitala intemeiată de fiul lui Irod cel Mare, la baza sudică a Muntelui Hermon, în partea nordică a Palestinei, în sudul provinciei Siria. Cezareea lui Filip se află la aproape 200 de kilometri mai la nord de Ierusalim și la 40 de kilometri de Marea Galileei.

După prima întâlnire cu Domnul Iisus Hristos relatată în Sfânta Evanghelie când a fost vindecată de curgerea sângelui, Sfânta Veronica a dus o viață sfântă cu multe nevoințe duhovnicești. S-a mutat la Domnul săvârșindu-se cu pace.


Veronica este un nume alcătuit din două cuvinte, unul de origine latină ("vera", însemnând "adevărat") și altul de origine greacă ("eikon", însemnând "icoana" sau "chip"). Cele două cuvinte unite se tâlcuiesc: "Adevărata Icoană" sau "Adevarătul Chip". Acest nume trimite, in mod evident, la chipul Mântuitorului, imprimat pe mahrama sfintei.

✝️

"Și iată o femeie cu scurgere de sânge de doisprezece ani, apropiindu-se de El pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui. Căci zicea în gândul ei: Numai să mă ating de haina Lui și mă voi face sănătoasă; iar Iisus, întorcându-Se și văzând-o, i-a zis: Îndrăznește, fiică, credința ta te-a mântuit. Și s-a tămăduit femeia din ceasul acela"
(Matei 9, 20-22).

"Şi, pe când se ducea El, mulţimile Îl împresurau. Şi o femeie, care de doisprezece ani avea scurgere de sânge şi cheltuise cu doctorii toată averea ei, şi de nici unul nu putuse să fie vindecată, apropiindu-se pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui şi îndată s-a oprit curgerea sângelui ei. Şi a zis Iisus: Cine este cel ce s-a atins de Mine ? Dar toţi tăgăduind, Petru şi ceilalţi care erau cu El, au zis: Învăţătorule, mulţimile Te îmbulzesc şi Te strâmtorează şi Tu zici: Cine este cel ce s-a atins de mine ? Iar Iisus a zis: S-a atins de Mine cineva. Căci am simţit o putere care a ieşit din Mine. Şi, femeia, văzându-se vădită, a venit tremurând şi, căzând înaintea Lui, a spus de faţă cu tot poporul din ce cauză s-a atins de El şi cum s-a tămăduit îndată. Iar El i-a zis: Îndrăzneşte, fiică, credinţa ta te-a mântuit. Mergi în pace."
(Luca 8, 42-49).

 ✝️

Folositoare caldă câștigându-te pe tine, ne rugăm ție, noi, nevrednicii, și, ca ceea ce ai arătat chipul lui Iisus Hristos, dăruiește-ne să-L vedem și noi, sus în cer, ca să te cinstim și să-ți cântăm: Bucură-te, Veronica, mironosița lui Hristos !


zi de prăznuire – 12 Iulie

Postări populare de pe acest blog

Rugăciune către Maica Domnului, pe un manuscris din secolul al III-lea

Sfântul Dionisie Areopagitul 十 Portret al MAICII DOMNULUI

Pogorământul pentru femei din colonia mitropolitană Frăsinei