Rugăciune către Maica Domnului, pe un manuscris din secolul al III-lea
☦
Cea mai veche rugăciune cunoscută către Maica Domnului (greacă, Θεοτόκος, adică "Născătoare de Dumnezeu") este o rugăciune găsită pe un fragment de papirus datând din jurul anului 250. Rugăciunea este folosită în Biserica Ortodoxă până în ziua de astăzi la sfârșitul vecerniei din timpul Postului Mare.
Data apariției acestei rugăciuni este importantă din mai multe motive, cel mai important fiind că termenul Theotokos nu a fost doar un concept teologic apărut la al III-lea Sinod Ecumenic din anul 431, ci era deja folosit și binecunoscut cu câteva secole înainte de erezia nestoriană.
Sf. Grigorie de Nazians a afirmat în 379: "Dacă cineva nu crede că Sfânta Fecioară Maria este Născătoare de Dumnezeu, acela este despărțit de Dumnezeu." (Scrisoarea 101, PG 37, 177C)
Potrivit cercetătorilor, papirusul datează din secolul al III-lea, fiind cea mai veche dovada scrisă că creştinii se rugau Maicii Domnului.
Ὑπὸ τὴν σὴν εὐσπλαγχνίαν καταφεύγομεν Θεοτὸκε, τὰς ἡμῶν ἱκεσίας μὴ παρίδῃς ἐν περιστάσει ἀλλ᾽ ἐκ κινδύνου λύτρωσαι ἡμᾶς, μόνη ἁγνὴ, μόνη εὐλογημένη.
”Sub milostivirea ta scapăm, Născătoare de Dumnezeu, rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în nevoi, ci din primejdie ne slobozește pre noi, una curată, una binecuvântată !”