♱ Au nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea ? ☦ (I 𝕮𝖔𝖗𝖎𝖓𝖙𝖊𝖓𝖎 6; 2)

♱ Au nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea ? ☦ (I 𝕮𝖔𝖗𝖎𝖓𝖙𝖊𝖓𝖎 6; 2)
† Prin sfinţii care sunt pe pământul Lui minunată a făcut Domnul toată voia întru ei. † (𝕻𝖘𝖆𝖑𝖒𝖎 15; 3)

POVEȚE despre cum trebuie să ne purtăm în Sfânta Biserică



Intra-voi în casa Ta, închina-mă-voi în Biserica Ta cea sfântă, întru frica Ta, Doamne, povăţuieşte-mă întru dreptatea Ta, pentru vrăjmaşii mei, îndreptează înaintea Ta calea mea. Amin !
(Psalmi 131, 7)


Mai înainte de a merge la Biserică împăca-te cu toţi cei cu care eşti certat.
Lasă şi tu din inimă şi iartă tuturor celor ce ţi-au greșit cu ceva.

Îmbracă-te într-o ţinută curată dar modestă, ba chiar smerită, ştiind că nu mergi la teatru, ci ca să te rogi lui Dumnezeu cu umilinţă şi cu lacrimi pentru iertarea păcatelor.
 
Sileşte-te să aduci un dar, măcar cât de mic: lumânări, tămâie curată şi un pomelnic pentru a fi pomenit, tu şi toţi ai casei tale la Sfânta Liturghie.

Sileşte-te după putere ca să fii la Sfânta Biserică înainte de începerea Sfintei Liturghii, ca să ai timp să te închini în liniște pe la Sfintele Icoane şi să poţi da din vreme pomelnicul spre pomenire.

Dacă din întâmplare ai sosit dupa începerea Sfintei Liturghii, apoi stai liniștit la locul tău, dacă ești bărbat în naos - iar de ești femeie în pronaos, ca să nu faci tulburare şi sminteală credincioșilor. Pacea şi desăvârşita linişte este de absolută trebuinţă.

Stând în Biserică nu privi în dreapta şi în stânga, căci aceasta te sustrage de la rugăciune şi cugetarea spre Dumnezeu.

Vorbirea în Biserică e un păcat foarte mare. Nici tu nu te rogi şi împiedici şi pe altul să se roage. De aceea starea ta în Biserică în loc să-ţi fie spre folos şi spre iertare se va face ţie spre osândă şi păcat.

Urmăreşte cu mintea tot ce se citeşte şi se cântă şi repetă şi tu în minte rugăciunile, măcar cele mai însemnate.

Sileşte-te ca în timpul slujbei să nu te abaţi cu mintea la nimic pământesc, pentru ca măcar două ceasuri din săptămână să trăieşti şi tu în adevărată reculegere şi rugăciune.

Când te închini fă semnul crucii corect. Făcând semnul crucii în batjocoră, înseamnă că batjocoreşti pe Dumnezeu în numele căruia te închini. Mai de folos e să faci o cruce o dată cum se cuvine, decât să fluturi de multe ori cu mâna fară să ştii nici tu, nici alţii, ce voieşti să faci.

Ascultă cu luare aminte toată slujba până la sfârşit. Numai aşa ţi-ai făcut datoria deplină faţă de sufletul tău. După cum dai hrană îndestulată trupului toată săptămâna, dă şi sufletului tău măcar o dată să se sature cu cuvântul lui Dumnezeu cel dătător de viaţă.

Sfânta Evanghelie, Apostolul, predica, ascultă-le cu luare aminte în aşa fel încât să poţi spune şi tu altora ce ai învățat din cuprinsul lor.

Când se împarte Sfânta Anafora, închină-te şi  pe la Sfintele Icoane cu toată credinţa şi cu smerenia cuvenită. 

Când te închini Icoanelor, sărută picioarele, sau cel mult mâinile, iar nu faţa Sfinţilor.

 Plecând din Biserică mergi întins acasă, ferindu-te de a te abate pe la cârciumi sau locuri unde se spun palavre sau vorbe nefolositoare.

După ce stai la masă şi te odihnesti puţin, apoi citeşte cărţi morale-religioase, meditează şi te roagă. Povăţuieşte-i şi pe ai tăi spre cele sufleteşti.

Dacă ai de unde, cercetează şi bucură pe săraci prin milostenie, cu bucate, cu haine, cu bani şi din toate darurile pe care ţi le-a dat Bunul Dumnezeu. Asemenea şi cu cuvinte bune povăţuieşte pe cei neştiutori pe calea Domnului.

Dacă vei serba Duminicile si Sărbătorile în acest fel, apoi Dumnezeu te va ajuta, şi te va binecuvânta, şi te va bucura în toată viaţa ta cu îndestulare, cu sănătate şi cu tot binele.

Dacă vei petrece viaţa ta creştineşte, la sfârşitul vieţii vei dobândi fericirea cea veşnică, pe care Dumnezeu a pregătit-o tuturor celer ce-L ascultă pe Dânsul.


monahul Gamaliil Păvăloiu


Una am cerut de la Domnul, pe aceasta o voi căuta: să locuiesc în casa Domnului în toate zilele vieţii mele, Ca să văd frumuseţea Domnului şi să cercetez locaşul Lui.
(Psalmi 26, 7-8)


Postări populare de pe acest blog

Rugăciune către Maica Domnului, pe un manuscris din secolul al III-lea

Sfântul Dionisie Areopagitul 十 Portret al MAICII DOMNULUI

Pogorământul pentru femei din colonia mitropolitană Frăsinei