♱ Au nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea ? ☦ (I 𝕮𝖔𝖗𝖎𝖓𝖙𝖊𝖓𝖎 6; 2)

♱ Au nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea ? ☦ (I 𝕮𝖔𝖗𝖎𝖓𝖙𝖊𝖓𝖎 6; 2)
† Prin sfinţii care sunt pe pământul Lui minunată a făcut Domnul toată voia întru ei. † (𝕻𝖘𝖆𝖑𝖒𝖎 15; 3)

Nu se cuvine mireanului să predice !


 (ereticul Nestorie mustrat de Maica Domnului și Sfinții Îngeri)

CANONUL 64, SINODUL  VI  ECUMENIC

Cum că nu se cuvine mireanului a porni cuvânt în public, sau a învăța, însușindu-și de aici lui-și dregătorie dăscălească, ci a urma rânduirii celei predate de Domnul, și a deschide urechea la cei ce au luat Darul învățătorescului cuvânt, și a se învăța de la dânșii cele dumnezeești. Că într-o Biserică osebite mădulare a făcut Dumnezeu, după glasul Apostolului. Pe care Teologul Grigorie arătat tâlcuind pe rânduiala cea întru aceasta o arată zicând: „Pe această rânduială să o cinstim fraților, aceasta să o păzim. Unul oricare fie ureche. Iar altul limbă; unul mână, iar celălalt altceva. Acela învețe, iar acesta învață-se; și după puține; și cel ce se învață (fie) întru bună supunere, și cel ce dă întru blândețe; și cel ce slujește întru osârdie; să nu fim toți limbă, parte cea prea-gata; că, au doar, toți sunt Apostoli? Au doar, toți prooroci; au doar, toți tâlcuitori? Și după oarecare: Ce te faci pe tine păstor oaie fiind? Ce te faci cap, picior fiind? Ce te apuci a comendui oști, fiind rânduit între soldați? Și aiurea înțelepciunea poruncește: nu fi grabnic în cuvinte, nu te întinde împreună cu bogatul, sărac fiind; nu căuta a fi mai înțelept decât cei înțelepți. Iar de se va prinde cineva strămutând Canonul acesta, patruzeci de zile să se afurisească.

TÂLCUIRE
Oprește Canonul acesta pe tot mireanul a nu învăța în arătare, și în Biserică, ci mai vârtos el învață-se de la cei ce au luat darul învățăturii. Căci precum într-un trup se află osebite mădulare, precum zice Pavel, așa și într-o Biserică se află osebiți oameni, după rânduiala ce Dumnezeu o a dat fiecăruia. Precum Teologul Grigorie tâlcuind cuvântul Apostolului zice, că altul este în Biserică ureche, altul limbă, altul mână, și altul altceva mădular, nu toți sunt limbă, adică învățători, nici toți Apostoli, nici toți prooroci. Deci, omule, tu oaie fiind, ce te faci păstor? Picior fiind, ce te faci cap? Soldat fiind, ce te apuci a te face general de oști? Zice și Solomon: Nu fi lesnicios a vorbi, nici sărac fiind, să te întreci cu cei bogați, nici căuta a te face mai înțelept între cei înțelepți. Iar care va face afară de Canonul acesta, să se afurisească pe 40 de zile. De va fi însă vreun mirean iscusit în cuvânt, și cu chip cucernic, nu se oprește de a răspunde și a învăța îndeosebi pe cei ce îl întreabă, că vor fi zice toți învățați de Dumnezeu; în ce chip grăia și Apolos, și învăța cele pentru Domnul, cu toate ca numai botezul lui Ioan știa, și Achila și Priscila, cei ce au învățat pe acestași Apolos mai cu scumpătate calea lui Dumnezeu.

(PIDALION - Cârma Bisericii)

 Nici Tâlcuirea nu motivează predica mireanului, pentru că ar fi în nonsens și dublicitar - canonul într-un fel, iar tâlcuirea diferită. Ci îi dă voie să răspundă la întrebări și să învețe ÎNDEOSEBI (în particular) pe cei ce îl întreabă, iar asta se poate face și pe stradă și în mașină, și pe balcon...

Așadar, zadarnic se îndreptățesc unii că ar fi oarece dezlegare ca mireanul să fie predicator, aducând mărturie părerea și practica unor duhovnici dubioși cu înclinații eterodoxe și etnofiletiste.

Toți aceștia sunt căzuți sub afurisenia Bisericii și ar trebui sau ar fi trebuit să facă pocăință pentru această încălcare a hotărârilor Sfinților Părinți.

Amin.



Postări populare de pe acest blog

Rugăciune către Maica Domnului, pe un manuscris din secolul al III-lea

Sfântul Dionisie Areopagitul 十 Portret al MAICII DOMNULUI

Pogorământul pentru femei din colonia mitropolitană Frăsinei